Olgas taktikkhefter

Den kvinnelige stormester (WGM) Olga Dolzhykova, egentlig fra Ukraina, er nå bosatt i Norge og engasjert ved sjakklinjen på NTG i Bærum. Hun har, sammen med mannen IM Timofei Galinsky, laget en serie på åtte hefter med mange flotte og instruktive taktiske sjakkoppgaver.

Heftene har noen artige tegninger og tekstbiter på norsk delvis av Simen Agdestein, men innholdsmessig er de tøffere enn som så. Bare heftet "Matt i ett trekk" er stort sett for nybegynnere. De andre passer best for et hyggelig mellomnivå av spillere med det vi kan kalle ratingstyrke fra cirka 7-800, og noen helt opp i mesterklassen. De eneste svakhetene er at diagrammene ikke er de aller tydeligste og at løsningene bak i heftene er gjengitt svært kort og ikke alltid helt presist eller fullstendig. Notasjonen er stort sett litt uvant uten tegn for sjakk.

De mange festlige sjakktegningene er laget av Irina Sycheva. I det hele tatt høster nok disse heftene mye fra den mildt sagt sterke sjakk-kulturen i Ukraina.

 • Dobbeltangrep

  Et hefte med 181 oppgaver der hvit eller svart kan vinne med et dobbeltangrep, i de fleste tilfellene en kombinasjon på to eller tre trekk. Sjakk vinnes gjerne ved å true mer enn motstanderen kan forsvare seg mot,

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  B-C
  Av
 • Avledning

  Dette heftet har 177 oppgaver med fellesnevnere Avledning. Dette består av særlig Overbelastning og Magnetoffer, som her er kalt "Dragning". Masse fine oppgaver med verdifulle mønstere å drille inn, men stort sett ikke så enkle saker.

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  B-C
  Av
 • Studier

  Å løse sluttspillstudier er krevende, gjerne noe for stormestere og andre sterke mesterspillere. Men det er også et givende arbeid, med løsninger som gleder, og bidrar til sjakkspillerens visuelle evner. Heldigvis presenteres noen av studiene ikke fra utgangsstillingen, men etter noen trekk, så muligheten blir litt bedre!

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  C-D
  Av
 • Matt i to trekk

  Et hefte med mange fine oppgaver der du skal sette matt i 2 trekk. Tilsammen 177 stillinger og delvis sortert etter tema og hvilke brikker som har en hovedrolle. God trening, og kanskje aller mest for spillere med ratingstyrke cirka 800 - 1700.

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  B-C
  Av
  Utgivelsesdato
  September 2015
 • Avdekker

  Et hefte med 168 oppgaver som alle har temaet "Avdekker". Her er det svært varierte og mange skikkelig elegante eksempler på dette effektive våpenet, inkludert dobbeltsjakk.

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  B-C
  Av
  Utgivelsesdato
  September 2015
 • Binding

  Et hefte med 181 oppgaver å løse som alle har å gjøre med det viktige temaet binding. Igjen er det masse fine og instruktive eksempler og stort sett litt krevende som sjakk er i praksis. Fin sjakktrim for ratingnivå cirka 900 - 2000.

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  B-C
  Av
 • Matt i ett trekk

  Et hefte med 182 oppgaver der hvit alltid skal sett matt i ett trekk. Varierte oppgaver i både enkle og kompliserte stillinger. Diagrammene er litt uvante med en tegnet fonttype, men ikke verre enn at det går bra!

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  A-B
  Av
 • Kombinasjoner

  Et hefte med 176 oppgavestillinger som har fått sekkepost-navnet "Kombinasjoner". Det er mange fine oppgaver å teste seg på, og temaene har fått navnene Matt på sisteraden, Blokkering, Frigjøring, Fjerning av forsvar, Brudd i kommunikasjonslinjene og Matt i tre trekk.

  Kjøp
  Pris
  90
  Nivå
  B-C
  Av